Portalul catre Lumi


Iata, cum putem, sfidand orice reguli logice impuse de soctietate, sa traim sute de experiente, sa trecem prin tot atatea situatii reale de viata, poate unele chiar mai crunte decat ne putem imagina. O carte poate reprezenta portalul catre mii de lumi straine, inca neexplorate care ne vor rezerva infinite suprize menite sa ne aduca un strop de intelepciune, ratiune si intelegere pentru adevaratele confruntari pamantene. Mi-am dorit si inca imi doresc sa pot ajunge in Univers. Universul ofera cea mai ampla perspectiva. Dar pana acolo mai avem drum lung si anevoios asa ca o sa folosim cartile in acest scop. Vi s-a intamplat sa aveti o parere inradacinata despre un anumit subiect, pe care nimeni si nimic nu v-ar fi putut-o schimba vreodata si ati intalnit brusc cartea care a facut-o? O carte detine puterea nemasurata de a te purta deasupra tuturor faptelor si lucrurilor si de a-ti arata totul fara invelisuri stralucitoare, scopul fiind de a-ti forma o parere obicectiva. In timp am citit carti despre persoane cu alta orientare sexuala decat cea majoritara, carti despre femei abuzate de sortitii lor, carti despre copii de rasa neagra care au avut de suferit toata viata lor din cauza simplei culori a pielii lor. Am invatat ca aparentele nu sunt intotdeauna un ghid de orientare, am invatat ca diferentele culturale si etnice nu reprezinta trasatura definitorie a individului. Cititi carti care va ofera cea mai ampla perspectiva a tuturor lucrurilor, carti care va inalta si va formeaza o opinie proprie adecvata.

De ce Citim


Cand crezi ca viata nu iti mai poate revela nicio fata a ei, cand esti pe punctul de a capitula crezand ca le-ai trait pe toate, ia in mainile-ti batatorite de poveri nebanuite o carte si traieste-o. Pentru ca orice carte prin care treci reprezinta inca o viata obscura ce are nevoie de lumina si suficienta rabdare. Sa ne gandim ca in scurtul interval ce ne-a fost dat de sus sa il traim putem calatori astral, asa cum ne-a demonstrat Paulo Coelho, in cele mai nebanuite locuri. La stadiul desprinderii de corp, in incercarea disperata de a cauta binele absolut, raiul, paradisul, reusim doar noi sa ajungem. Pentru ca de fiecare data cand hoinarim printre paginile unui Tom, imbatranite de trecerea timpul sau proaspat scoase de sub tipar, renuntam pentru o buna perioada de timp la banala existenta cotidiana, singurul scop fiind acela de a da vietii noastre un alt inteles, un alt sens. Tudor Chirila spunea ca “orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti”. Niciodata sa nu subestimati puterea unei carti. Mereu am fost de parerea ca se observa o diferenta clara intre cele doua mari categorii de oameni: cei care citesc si cei care nu citesc. Recunoasteti drept, voi, in calitate de devoratori de carti, de cate ori nu ati judecat un om dupa cartile pe care (nu) le-a citit? 


Deosebire de caracter, de gandire si viziune, de valori, de spirit. Asta ne deosebeste de masa. Intalnim la toate colturile animale ce pretind sa aiba ratiune dar ei nu fac nimic sa dovedeasca faptul ca se desprind de multime. De fapt, nici nu o fac. Fiti mandri ca lectura este o parte din voi, ca ati fi niste fructe uscate fara paginile cartilor si, mai presus de toate, fiti mandri ca puteti privi de sus multimile necultivate. Cartile pe care le-am citit au pus, fiecare pe rand, cate o piatra de temelie la cladirea personalitatii, caracterului si sufletului nostru. Ne este frica de oameni rai, de situatii-limita, de moarte. Iubim, trecem peste despartiri si ajungem sa iubim din nou. Dar niciodata nu suntem capabili sa traim toate aceste senzatii cu maxima intensitate. In lumea cuvintelor este posibil. Ati citit o singura fraza de nenumarate ori doar pentru ca v-au strabatut fiorii? De cate ori ati suferit din cauza ca protagonistul preferat nu a urmat calea cea buna, riscand si totul finalizandu-se ca o tragedie? Cate pagini galbejite nu ati udat cu lacrimi amare din cauza unei povesti de dragoste interzise?